Žbuke i fasade

[layerslider_vc id=”2″]

Pored estetske vrijednosti, fasade igraju bitnu ulogu u toplinskoj i zvučnoj izolaciji. Cilj toplinske zaštite je stvoriti ugodnu mikroklimu u prostoru življenja, zaštititi objekt od građevinskih šteta, uštedjeti energiju potrebnu za grijenje zimi i hlađenje ljeti. Da bi uspješno odradili poslove žbukanja, ravnanja i ostale popratne poslove, treba imati određene alate i materijale. Posjetite nas i opremite se povoljnim i kvalitetnim materijalima i opremom  renomiranih proizvođača

Žbuka je fina vrsta betona te je uz opeku jedan od najstarijih materijala na svijetu. Mogu biti unutarnje i vanjske, dok se po sastavu dijele na vapneno-cementne, gipsane ili vapnene. Vanjske žbuke, osim zaštitne funkcije, imaju i visoku estetsku vrijednost, pa se mogu naći u širokoj paleti boja i završne obrade. Proizvođači  Rofix,  Samoborka, Lb Knauf,.

Cement je osnovni materijal za dobivanje mortova, žbuka i betona. Primjenjuje se u stambenoj gradnji, za betonske proizvode, podloge i glazure. Na tržištu postoje cementi posebno prilagođeni za zidanje, betoniranje i žbukanje, te cement prilagođen za zahtjevne konstrukcije i visoku nosivost. Dolazi u vrećama ili rasuti. Proizvođači Holcim i Dalmacijacement.

Vapno se u graditeljstvu upotrebljava za proizvodnju građevinskih mortova za zidanje i žbukanje, gdje služi kao vezivo, u kemijskoj industriji za proizvodnju vanjskih i unutarnjih boja, cestogradnji ze mnogim drugim industrijskim granama. U ponudi imamo živo i hidratizirano vapno. Proizvođač Kalun, Baumit.

Cementni špric se nanosi u postupku pripreme podloge, kao vezivni sloj između zida i žbuke. Može se upotrebljavati za tretiranje kako vanjskih tako i unutrašnjih zidnih površina od betona, kamena, opeke, betonskih blokova. Najčešće dolazi u granulaciji 2-4mm. Proizvođači Lb Knauf, Rofix, Samoborka.

Fasada je sustav različitih materijala koji moraju ispuniti svoju estetsku, zaštitnu i ekonomsku funkciju. Fasada štiti konstrukciju objekta od različitih atmosferskih utjecaja, mehaničkih oštećenja, ali i ostalih negativnih utjecaja poput naprezanja zbog temperaturnih promjena, ekstremno visokih ili niskih temperatura, prodora vode ili vlage te razaranja zbog smrzavanja, čime se bitno produljuje vijek građevine.

Dobra fasada može uštedjeti čak 40% u smanjenju potrošnje energenata!
Danas praktički ne postoji materijal koji se ne može iskoristiti u tu svrhu, od klasičnih žbuka do modernih toplinskih sustava, a sam odabir ovisit će o tipu objekta u izgradnji ili renovaciji. Vrlo je široka i ponuda samih završnih žbuka i premaza koji možda i ponajviše pridonose prepoznatljivosti svakog objekta – od glatkih do rustikalnih tekstura, od pastelnih do jakih, otvorenih tonova.
U asortimanu imamo fasade za sve namjene, proizvođača  Rofix, Jub, LB Knauf te Samoborka.

Osnovne komponente svakog fasadnog sustava su:
– ljepilo za ljepljene izolacijskog sloja
– ploča/lamela toplinske izolacije (fasadni stiropor ili mineralna vuna)
– ljepilo za armiranje temeljnog sloja i fasadne mrežice
– fasadna staklena mrežica za armiranje
– ostali fasadni pribor (profili i pričvrsnice)
– temeljni predpremaz za završni sloj
– završna dekorativna žbuka (akrilatna, silikatna ili silikonska)